Wat is Elementor, en wat zijn de voor- en nadelen?

Met WordPress zijn er vele mogelijkheden om je eigen website te designen. Je kunt dit natuurlijk zelf doen door middel van plugins die WordPress aanbiedt, of je kunt hier een professional voor inhuren.

Een veelgebruikte methode om WordPress-websites te designen is door gebruik te maken van een website builder. Tussen deze website builders is Elementor een van de meestgebruikten.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de Elementor WordPress-plugin.

De voordelen van het gebruik van Elementor voor jouw WordPress-website

1. Het is makkelijk om te leren en te gebruiken

Wanneer je besluit om voor een no code-methode te gaan, kan het soms lastig zijn om te kiezen voor de beste software. Iedere designsoftware zit namelijk anders in elkaar.

Sommige software is gemaakt voor meer gevanceerde websitebeheerders, waardoor er een grote leercurve is. Bij Elementor is dat geen probleem. Zelfs zonder enige programmeerkennis is de plugin snel te leren. Het menu is erg vanzelfsprekend en overzichtelijk.

Hoewel er mogelijkheden zijn voor meer geavanceerde gebruikers om ook zelf wat programmeertaal in te voeren, is dat niet nodig als je het simpel wil houden.

Tijdens het samenstellen van je website zie je ook meteen hoe de website eruit zal komen te zien. Als je een fout maakt is dat dus snel te zien en te verbeteren.

Ook kun je makkelijk switchen tussen instellingen voor desktopweergave, tabletweergave en mobiele weergave. Zo kun je voor ieder schermtype makkelijk instellen hoe alles er uit komt te zien.

2. Elementor heeft veel handige kant-en-klare layouts

Je hoeft niet alles zelf te ontwerpen. De Elementor WordPress-plugin komt namelijk standaard met een heleboel layouts waar je uit kunt kiezen. Zo kun je eigenlijk binnen korte tijd een volledige website in elkaar klikken. Let er wel op dat sommige van deze functies alleen beschikbaar zijn in de betaalde versie.

3. Elementor wordt ondersteund door vele WordPress-thema’s

Elementor is erg populair in de WordPress-community. Dit betekent dat veel WordPress-thema’s ondersteuning bieden voor Elementor, met ieder weer hun eigen voordelen. Velen van deze thema’s hebben ook weer hun eigen Elementor-layouts die je meteen kunt gebruiken voor jouw website.

De nadelen van het gebruik van Elementor voor jouw WordPress-website

1. Het kan je website trager maken

Wanneer het op WordPress-plugins aankomt is minder vaak beter. Hoe minder plugins je gebruikt, hoe minder programma’s jouw website op te achtergrond moet draaien. Zo zorg je ervoor dat je website sneller laadt, en tot minder frustratie leidt bij jouw websitebezoekers.

Wanneer je een WordPress-website op maat laat maken door een professional, wordt zo veel mogelijk op maat gemaakt voor optimale prestaties van de website.

2. Je betaalt jaarlijkse licentiekosten (als je de betaalde versie gebruikt)

Zoals eerder genoemd is het voor bepaalde functies van Elementor nodig om de betaalde versie te hebben. Wanneer je webdesign voor een groot deel afhankelijk is van de Elementor WordPress-plugin, is het al gauw nodig om de betaalde versie te nemen.

Dus hoewel de gratis versie al best veel functies biedt, is het voor de power user vaak niet voldoende.

3. Je bent afhankelijk van software van een derde partij

Wanneer je een website hebt, wil je dat alles zo soepel mogelijk draait. Je wil niet dat door een bug in een update of een incompatibiliteit met een andere plugin storingen veroorzaakt. Vooral als je bedrijf gedeeltelijk of helemaal afhankelijk is van de website, wil je dit natuurlijk al helemaal voorkomen.

Wanneer je de website laat maken door een professionele ontwikkelaar heb je het voordeel dat je sneller kunt schakelen. Als er problemen zijn met de website kun je hier direct achteraan gaan. Je hoeft dan ook niet te wachten op de ontwikkelaar van de plugin om een nieuwe update uit te brengen.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact