Wat is een web app? Verschil met native en hybride apps uitgelegd

Wanneer je een app laat ontwikkelen is het goed om te weten dat er verschillende varianten bestaan: web apps, native apps en hybride apps.

In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen deze typen apps en welke voordelen elke variant heeft. Op basis van jouw doel kan de een beter geschikt zijn voor de opdracht dan de ander.

Wat is een web app?

Een web app is de meest toegankelijke variant van de soorten apps die er zijn. Een web app is een applicatie die te alle tijden werkt in de browser. Denk bijvoorbeeld aan de Spotifiy Web Player die je vanaf je browser kunt gebruiken: je kunt deze gemakkelijk opstarten vanaf vrijwel ieder apparaat met een browser. Ook ziet deze web app er overal hetzelfde uit.

Een populaire toepassing voor web apps is een klantenportaal laten bouwen. Jouw klanten kunnen dan gemakkelijk via de browser inloggen en hun eigen zaken regelen.

Welke voordelen en nadelen heeft een web app?

Een web app is universeel en werkt op min of meer elk apparaat met een internetverbinding. Dit maakt de app dus erg toegankelijk. Een nadeel is echter wel dat je daardoor bepaalde apparaat-specifieke functionaliteiten mist, die de app net iets meer kracht zouden kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan pushberichten, dit is niet mogelijk met een web app.

Wat is een native app?

Een native app is een app die is gebouwd voor een specifiek platform, zoals bijvoorbeeld iOS of Android. Dit betekent dat de app wordt geprogrammeerd in een taal die het beste werkt met het besturingssysteem dat het betreft. Hierdoor heb je veel mogelijkheden om functies te implementeren die worden ondersteund door het platform.

Mocht je zowel een app willen voor iOS als Android, dan zou dus voor beide platforms een aparte app gebouwd moeten worden. Dit is omdat ze niet direct integreerbaar zijn met het andere besturingssysteem. Dit zorgt er echter wel voor dat je de platforms tot het uiterste kunt benutten.

Welke voordelen en nadelen heeft een native app?

Zoals gezegd kun je met een native app meer functies gebruiken op een platform, doordat de app daar specifiek voor wordt gebouwd. Dit brengt vele voordelen met zich mee qua gebruiksvriendelijkheid, maar ook bepaalde nadelen zoals bijv. hogere kosten. Er moet immers één app per platform worden gebouwd.

Een ander nadeel hiervan is dus ook dat de app dan minder universeel werkt, en alleen kan worden gebruikt door gebruikers van het betreffende platform.

Wat is een hybride app?

Een hybride app lijkt op een native app, maar is in tegenstelling tot de native-variant wél integreerbaar in verschillende besturingssystemen. Er wordt dan dus één app gebouwd die dan bijv. zowel werkt op iOS als op Android. Dit kan doordat er een programmeertaal wordt gebruikt die door beide besturingssystemen wordt ondersteund.

Welke voordelen en nadelen heeft een hybride app?

Het voordeel zoals hiervoor bleek is dus dat een hybride app op verschillende platforms kan worden gebruikt. Dit zorgt veelal ook voor relatief lagere ontwikkelkosten.

Een nadeel hiervan is wel dat er dan qua functionaliteit net iets minder uit kan worden gehaald dan native apps, omdat die perfect integreren met het besturingssysteem.

De techniek achter hybride apps is in de afgelopen jaren echter erg vooruit gegaan en is er steeds meer mogelijk. Zo heeft Google sinds een paar jaar het veelbelovende hybride Flutter uitgebracht.

Keuze gemaakt of hulp nodig?

Bij Appec hebben we de kennis en kunde in huis om zowel web, native als hybride apps te bouwen. Mocht je zelf niet helemaal weten welke het meest geschikt is voor jouw specifieke opdracht, helpen wij je met kiezen zodat je een app krijgt die precies voldoet aan jouw verwachtingen.

Boek hier meteen een vrijblijvende afspraak zodat we jouw web app kunnen bespreken.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact