Snellere WordPress-website? Probeer deze methodes uit

WordPress is het meestgebruikte Content Management System (CMS) in de wereld. Het biedt een ruim aanbod aan plugins, thema’s en personalisatiemogelijkheden. Door de laagdrempeligheid kan iedereen, ook zonder programmeerkennis, een eigen website bouwen. Ook is deze CMS veelal de voorkeur voor mensen die een website laten maken.

Echter is er een probleem waar veel website-eigenaren tegenaan lopen: traagheid. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waarvan we er een paar hieronder bespreken.

1. Te veel plugins

Een veel voorkomend probleem bij lange laadtijden is het gebruik van te veel plugins. Plugins zijn ontzettend handig om een website van nieuwe functies te voorzien, en de meeste zijn met een paar klikken geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat mensen zonder ook maar enige programmeerkennis een website kunnen bouwen met professionele kant-en-klare software.

Echter betekent dit ook dat iedere keer dat de website wordt geladen, deze functies ook mee moeten worden geladen. Bij het gebruik van een aantal essentiële plugins zul je dit verschil wellicht niet merken. Maar mocht het aantal plugins dat je gebruikt oplopen, dan zul je merken dat ook de laadtijden achteruit gaan. Daarom is het aan te raden om erg selectief te zijn met de plugins die je installeert.

En mocht je een belangrijke functie nodig hebben op je website, en wil voorkomen dat je hiervoor een zware plugin gebruikt, kun je ook altijd een specialist inschakelen om deze te bouwen. Zo heb je ook meer controle over de mogelijkheden die de plugin jou biedt.

2. Een zware thema

Niet elk WordPress-thema is gebouwd voor snelheid. Veel thema’s zijn namelijk gebouwd met functionaliteit in gedachten, maar een overvloed aan functies betekent ook dat er veel laadtijd bij komt kijken.

Daarnaast is niet elk thema gebouwd met een ‘schone’ code. Dit komt erop neer dat het thema veel onnodige codes bevat achter de schermen, waardoor de website allerlei functies moet laden waar helemaal geen gebruik van wordt gemaakt.

Daarom is het sterk aan te raden om een standaard-thema te gebruiken die zo ‘kaal’ mogelijk is, zodat je zeker weet dat er geen overbodige code rondzwerft op de achtergrond. En anders kun je er ook eentje met maatwerk laten bouwen, die precies is afgestemd op jouw behoeftes.

3. Te veel data per pagina

Los van plugins en een zwaar thema, kan er ook andere overbodige data staan op de website die geladen moet worden. Denk hierbij aan foto’s met een veel te grote resolutie, of externe widgets die je hebt geplakt op de pagina met een bepaalde functie.

Als het aankomt op foto’s werkt het vaak om deze te comprimeren naar een kleiner formaat en een kleiner bestandstype (zoals bijvoorbeeld .jpg). Dit kan al een hoop schelen wanneer je meerdere foto’s op je website hebt staan. Als je goed comprimeert zie je als websitebezoeker ook geen verschil in de kwaliteit van de foto. Dus het is zonde om een te groot bestand op de website te hebben staan.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact